Shotokan
Shotokan är den äldsta och den mest spridda stilen av japansk karate. Stilens grundare är Gichin Funakoshi som många betraktar som den moderna karatens urfader. Funakoshi växte upp på ön Okinawa och tränade två olika stilar av karate. I vuxen ålder utvecklade han senare sin egen stil ur dessa två.
1922 kom han till Japan och började göra uppvisningar av karaten och lyckades på så sätt etablera den på flera av Japans universitet.
Med tiden kom Funakoshi att se på karaten ur ett allt mer filosofiskt perspektiv.
Inspirerad av andra japanska kampsporter som till exempel judo, kendo med flera utvecklade han karaten från en ren kampteknik till karate-do, den tomma handens väg. I boken, ”The Twenty Guiding Principles of Karate”, beskrev han senare sina insikter utifrån 20 instruktioner för karaten, Niju Kun.
Karatestilen Shotokan
Shotokan beskrivs ofta som dynamisk och präglas av djupa ställningar, kraftfulla kator och snabba rörelser. Stilen delas ofta in i tre huvudspår, Kihon, Kata och Kumite. Kihon betyder grunder och innebär träning av grundtekniker såsom blockeringar, slag och sparkar. En helt central faktor för att kunna utföra dessa tekniker är korrekta ställningar. Det är därför en viktig del av grundteknikträningen. Denna del av karaten innebär därför mycket nötande av tekniker och lägger en viktig grund för den vidare utvecklingen.
Tigern brukar ofta symbolisera Shotokan Kata betyder mönster och består av förutbestämda serier av rörelser som ska representera en kampsituation mot tänkta motståndare.
Katorna består av sparkar, slag, svepningar och blockeringar. Det man eftersträvar i allt detta är så perfekta tekniker som möjligt. Ju högre grad man uppnår desto mer fokuserar kataträningen på fysisk och mental träning. Kumite betyder sparring och är ett brett uttryck för kampövningar, och i vissa fall tävling. Den vanligaste sparringformen för lägre grader består av förutbestämda attacker, blockeringar och kontringar. Denna sparringform syftar till att öva upp kontroll, avståndsbedömning och timing. När man tävlar i kumite använder man istället fristil och man får då poäng för attacker och motattacker utdelade av domare.
Vill du utveckla ditt fysik sinne och vill tävla inom karaten?
Låter detta intressant för dig? Då är du varmt välkommen till oss!