Det här är karate

Karate är en kampsport där utövare mäter sina förmågor mot varandra inom två grenar. Inom kata utför man tekniker och rörelser i bestämda mönster och kumite som är kampformen. Man kan tävla i alltifrån lokala tävlingar till internationella mästerskap. Karate deltar som en av grenarna under OS i Tokyo 2021. Vi hoppas att vi kommer vara en del av den olympiska familjen, även i framtiden.

Karate är också en rolig och allsidig träning för både kropp och själ. Under ett typiskt träningspass tränar vi styrka, balans, uthållighet och smidighet. Övningarna bygger på kraftfulla och explosiva rörelser utförda med maximal kontroll. Viktiga ingredienser i karaten är fokus, självkontroll och sinnesnärvaro. Vi startar och avslutar våra träningspass med en kort meditation, mokuso. Träningen ger med andra ord både fysisk och mental styrka. För många blir karaten även en livsstil. Vägledande för all karate är bushido. Bushido är en uppsättning av värderingar och principer som utvecklats inom budon. Det handlar bland annat om respekt och ödmjukhet, såväl mot sig själv som sin omgivning. Här kan du läsa mer om karatens principer! I Sverige samlas karaten under Svenska karateförbundet som i sin tur ingår i såväl Riksidrottsförbundet som World Karate Federation. Titta gärna på filmen nedan för att få en bredare bild av karate. Du kan också läsa om karatens historia, utveckling och förgreningar här.

Karatestilar

Karate

Karate så som vi känner den, har sitt ursprung på ön Okinawa söder om det japanska fastlandet för drygt 100 år sedan.

Shotokan

Shotokan är den äldsta och den mest spridda stilen av japansk karate. Stilens grundare är Gichin Funakoshi som många betraktar som den moderna karatens urfader.

Karate Do

20 grundprinciper för karaten - Niju Kun

Vill du testa på karate?

Fyll i dina uppgifter för en kostnadsfri provträning.